FEDO 2012

16. Mezinárodní festival dechových a folklorních souborů ve Zlíně, který se uskuteční ve dnech 23. až 26. srpna 2012, navazuje na dlouholetou tradici pořádaných festivalů ve Zlíně. Cílem festivalu je podpořit zájem zejména o českou dechovou hudbu a folklorní tradice v České republice.

Festival se pravidelně koná jednou za 2 roky již od roku 1982 a letos jde tedy již o 16. ročník tohoto festivalu. Pravidelně se festivalu zúčastňuje okolo 30 souborů.

Festival dechových a folklorních souborů je čtyřdenní s hlavním sobotním pořadem. Většina festivalových pořadů se koná v centru Zlína. (koncerty a průvod). Pro zainteresování většího počtu diváků se některé programy uskutečňují i v blízkém okolí. (Vizovice, Luhačovice) Jednotlivé programy jsou komponovány tak, aby se prolínaly soubory dechové i folklorní a docílilo se tak pestrosti programu a zaujalo tak i velké množství diváků.

Aktuální programové schéma je ke stažení zde

Festival pořádá a organizuje Hudební sdružení Zlín, které je zřizovatelem Velkého dechového orchestru města Zlína. Významnou organizační podporou se zapojuje i město Zlín prostřednictvím odboru kultury.

— english version —

The 16th International festival of brass bands and folklore ensembles in Zlin that takes place from 23th to 26th August 2012 goes back to the long-term tradition
of festivals hold in the town of Zlin. The main aim of festival is to support interest of public especially in Czech brass music and folklore traditions in the Czech Republic.

Festival has been held regularly every 2 years since 1982, that means that this
year will be organised already for the 16th times. Generally the number of participating ensembles is about 30.

The Festival of brass bands and folklore ensembles lasts for 4 days and its highlight is main programme on Saturday. The most of festival events happens in the centre of Zlin ( concerts and parade).To involve large audience some programme have been organised in the neighbourhood of Zlin , in towns of Vizovice and Luhačovice. The programme blocks are composed with emphasis
on variety and atractivity for large audience and bring mix of brass band
music and folklore together.

Festival has been organised by the Zlin Music Association that established the
Zlin Big Brass Orchestra.The important financial support comes from town
of Zlin via its culture department.