Výborně sehraný orchestr s výborným hráčským potenciálem…

Image00001

„Výborně sehraný orchestr s výborným hráčským potenciálem…“

Tak začíná hodnocení VDO Zlín předsedy poroty Václava Blahunka, dirigenta Hudby Hradní stráže a Policie ČR na XVIII. mezinárodní soutěži velkých dechových orchestrů v Ostravě. Tato soutěž se konala 3. června z pověření Ministerstva kultury ČR, Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu – útvar ARTAMA a Domu kultury města Ostravy a.s. Soutěžní festival se konal pod záštitou ministra kultury Mgr. Daniela Hermana. Do soutěže se přihlásilo 8 dechových orchestrů z České republiky, Chorvatska a Lotyšska.

Město Zlín reprezentoval v této soutěži Velký dechový orchestr města Zlína s dirigentem Mgr. Svetoslavem Točevem. Orchestr se tradičně přihlásil do nejvyšší třídy náročnosti, pro kterou byla stanovena povinná skladba od Pavla Staňka – Frýdlantská suita – Čtyři parafráze na české lidové písně. Program orchestr doplnil pochodem od bývalého dirigenta a skladatele Jaroslava Bílého, dvěma melodiemi z Filmové svity od Aleše Pavlorka a Slovanským tancem č.1 od Antonína Dvořáka. Tento náročný program odehrál orchestr ve velkém složení v rekordním počtu 67 hudebníků. V náročné soutěži a konkurenci jsme podali opravdu mimořádný výkon a v nejvyšší třídě jsme umístili ve zlatém pásmu, tzn. na druhém místě mezi nejlepšími orchestry republiky.

„Kapela hraje s velkou chutí …Gratuluji, ať Vám ta chuť vydrží“ To byla závěrečná slova člena poroty Marka Prášila a to si přejeme i my do další čiinosti.

Část soutěžního programu našeho orchestru můžete poslechnout na tradičním podzimním koncertu v Kongresovém centru Zlín 26. listopadu.

Na fotografie ze soutěže se můžete podívat zde.