Ohlédnutí za letošním festivalem

Image00009

Ve dnech 1. až 4. září se uskutečnil již 18. Festival dechových orchestrů a folklorních souborů pořádaný spolkem Hudební sdružení Zlín, respektive Velkým dechovým orchestrem města Zlína. Za finanční a organizační podpory města Zlína se opět podařila úspěšná akce. Za příznivého počasí se divákům představilo více jak 1000 účinkujících ze 32 souborů.
Mezi největší taháky letošního festivalu se zařadilo vystoupení dvou profesionálních souborů v obou festivalových žánrech. Ve čtvrtek to bylo vynikající a po právu velmi aplaudované vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna a v pátek potom neméně úspěšné vystoupení Hudby Hradní stráže a Policie ČR.
Nechyběly ani další výborné soubory ze zahraničí i z tuzemska, včetně řady místních souborů. Festival ozdobily pěkné kroje a tance z Bulharska, Lotyšska. Tradičně bylo úspěšné vystoupení slovenského souboru Považan. Nechyběly ani dobré dechovky z Chorvatska, Polska a Maďarska. Rovněž české a moravské soubory se představili s kvalitním programem.
Novinkou letošního festivalu bylo nové pódium v parku Komenského v těsné blízkosti Zlínského klubu 204, na kterém se vystřídalo 8 souborů zlínských základních uměleckých škol. Jedno odpoledne bylo věnováno jazzové hudbě a druhé folkloru. Novinka se osvědčila jak kvalitou souboru, tak i výběrem nového místa v parku.
Oba hlavní festivalové dny byly zakončeny společenskými večery, kde se již mohli diváci sami aktivně zapojit. Na své si přišli jak milovníci folkloru, tak i příznivci moderních rytmů.
Kvalitní soubory, dobrá organizace a v neposlední řadě i příznivé počasí přinesly dobré zážitky všem divákům.

Fotografie z festivalu