Jak dopadl Podzimní koncert

koncert2014

Každý rok v listopadu pořádá Velký dechový orchestr města Zlína svůj tradiční podzimní koncert. A protože tradice se musí dodržovat, uspořádala kapela koncert i letos a to poslední listopadovou neděli. Poslední tři roky k tomuto účelu využívá reprezentační prostory Kongresového centra Zlín, z čehož už se stala také pěkná tradice. Na koncert se muzikanti připravují prakticky už od jara. Vybírají repertoár, shání notový materiál, přehrávají jednotlivé skladby, domlouvají zpěváky, sólisty a nakonec pak zkouší, zkouší a zkouší. A stejné je to i v Taneční škole A. & A. Mědílkových, se kterou orchestr úzce spolupracuje. Od společného výběru skladeb až po náročné zkoušení mažoretek i tanečníků. Ve všech ohledech je tedy možné považovat i tento koncert za reprezentativní.

V sále nakonec zaznělo osmnáct melodií. Šlo o skladby koncertní, pouze pro orchestr spolu se sólisty, věci zpívané a skladby pro mažoretky a pro taneční páry. Sólisté na trumpetu a saxofon Jiří Mikel a Vojtěch Palisa si spolu zahráli slavnou píseň Freddieho Mercuryho a Monserrat Caballe Barcelona. Zpěvačka Simona Mrázová nazkoušela s kapelou hned několik známých melodií. Světla ramp od Charlieho Chaplina, krásnou skladbu Jednoho dne se vrátíš z westernu Tenkrát na západě a píseň z muzikálu Andrew Lloyd Webbera Neplač pro mě, má Argentino. Simona Mrázová absolvovala Janáčkovu konzervatoř a v současné době studuje sólový zpěv na Ostravské univerzitě. Má za sebou mnoho úspěšných vystoupení v operetách i operách a po tomto koncertě jí bezpochyby přibylo další.

S Taneční školou A. & A. Mědílkových spolupracuje orchestr už několik desetiletí. Mažoretky se samozřejmě mění, ale kvality vystoupení zůstávají. Přítomnost mažoretek či tanečníků na pódiu vždy umocní divákův zážitek a stejně tomu bylo i v neděli. Na jevišti se předvedly všechny věkové skupiny mažoretek, od dětské až po seniorské a vystřídaly se například u skladeb Florentinský pochod, It’s Raining Man nebo ve směsce melodií skupiny ABBA. Taneční páry pak předvedly své umění při Waltzu z filmu Forrest Gump, při Quickstepu a společně s mažoretkami ovládly pódium během nádherné skladby argentinského skladatele Astora Piazzolly Libertango.

Podle ohlasů diváků, kterých se v Kongresovém centru sešlo na 500, a pozvaných hostů, se koncert líbil a není proto důvod nepokračovat v této tradici i v následujícím roce. Velký dechový orchestr města Zlína se bude těšit na shledanou i v roce 2015.

Fotografie z koncertu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii