Úspěch v Ostravě


Ve dnech 16. a 17. října se v Ostravě uskutečnila tradiční mezinárodní soutěž velkých dechových orchestrů, která se koná každé dva roky. Soutěže se zúčastnilo 14 velkých dechových orchestrů, pro něž úspěch v této soutěži znamená ocenění jejich činnosti a opravňuje je pak k účasti na dalších velkých mezinárodních akcích.

Soutěž byla vypsána ve dvou výkonnostních kategoriích tzv. „vyšší třída“ a „nejvyšší třída“, kde pak jsou orchestry řazeny dle bodů do bronzového, stříbrného a zlatého pásma. O těžké práci mezinárodní poroty svědčí skutečnost, že všechny zúčastněné orchestry se umístily od stříbrného pásma výše.

Velký dechový orchestr města Zlína, který soutěžil v kategorii „nejvyšší třída“, se umístil ve zlatém pásmu a dle počtu bodů byl na pomyslném 3. místě mezi nejlepšími orchestry v České republice. Orchestr tak navázal po 12 letech na svá předchozí úspěšná vystoupení. Úspěch je o to cennější, že orchestr se musel vyrovnat v průběhu přípravy na soutěž s řadou problémů. Dva měsíce před soutěží onemocněl hlavní dirigent Jaroslav Bílý, někteří členové se nemohli zúčastnit pro pracovní či jiné zaneprázdnění a orchestr ještě navíc řešil i stěhování do nových prostor.

Pod taktovkou mladého dirigenta Svetoslava Točeva se však 68 hráčů vypnulo k výbornému výkonu a dokázalo, že Velký dechový orchestr města Zlína si stále udržuje vysokou hudební úroveň.

Zde je možné si poslechnout originální nahrávky z této soutěže: VDO v Ostravě

Odkaz na pořad na České televizi: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1109310286-a-tuhle-znate/409234100031006/video/